5 Technieken van Manuele Fysiotherapie

Manuele therapietechnieken hebben een lange geschiedenis in de fysiotherapie, en fysiotherapeuten hebben belangrijke bijdragen geleverd aan een verscheidenheid van moderne chiropractische behandelingsbenaderingen en -methoden. Manuele zorg omvat procedures zoals taping en myofasciale release. Dit soort therapie wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het vergroten van de bewegingsvrijheid, het ontspannen van spieren en het op gang brengen van weefselgenezing. Wanneer fysiotherapeuten aan de slag gaan met manuele technieken, gebruiken ze  hun handen om druk uit te oefenen op spierweefsel en gewrichten te manipuleren om rugpijn veroorzaakt door spierspasmen en verrekkingen te verlichten. In dit artikel hebben we de bekendste technieken binnen de manuele therapie op een rijtje gezet.

1. Massage van de weke delen

Zoals de naam al zegt, is manuele zorg een behandelmethode waarbij de therapeut het lichaam aanraakt. Fysiotherapeuten kunnen een verscheidenheid aan technieken gebruiken, waaronder massage van de weke delen. Deze manuele therapie oefent de spieren en het bindweefsel door middel van bewegingen en glijdende bewegingen. Dit kan het weefsel ontspannen, de beweeglijkheid vergroten of de pijn in het gebied verlichten.

2. Mobilisatie van de gewrichten

Dit is het gebruik van langzame, repetitieve trillingen om de mobiliteit te bevorderen en het bewegingsbereik van de gewrichten te vergroten.

3. Manipulatie van de gewrichten

Dit is een snelle techniek waarbij een gewricht uit zijn normale bewegingsbereik wordt gehaald om de beweeglijkheid te verbeteren. In sommige gevallen kan het ook de pijn verlichten.

4. Passieve stretching

Een procedure waarbij een spier of spiergroep wordt gestrekt en verlengd om het bewegingsbereik te verbeteren en de flexibiliteit in het gebied te vergroten. Passieve stretching kan worden gebruikt als onderdeel van therapeutische oefeningen voor kinderen om de mobiliteit en houdingsproblemen bij kinderen te verbeteren, ook wel kinderoefentherapie genoemd.

5. Massage van wrijving

Dit is een vorm van massage die vaak als stimulerend wordt beschouwd en is bedoeld om de ontsteking voor een korte periode te verhogen en tegelijkertijd het littekenweefsel af te breken. Dit soort massage kan tijdelijke irritatie opwekken bij de patiënt. Het doel is de genezing te versnellen en de pijn te verminderen.

Als je meer wilt weten over de diverse manuele behandelingen die worden gebruikt binnen de fysiotherapie, bezoek dan eens Groepspraktijk Risdaele voor meer informatie.