De invloed van spelen op de ontwikkeling van het kind

spelmateriaal

Alhoewel spelen met spelmateriaal voor kinderen in direct verband staat plezier hebben, heeft het spelen ook een enorme invloed op zijn ontwikkeling. Hierbij valt te denken aan verstandelijke ontwikkeling, taalontwikkeling maar ook aan de lichaamshouding, beweging, zintuigen en de sociale omgang van het kind. Het is handig om hier bewust van te zijn, want spelen is zo veel meer dan alleen plezier hebben. Het is goed voor het kind in allerlei opzichten.

Wat leert het kind?  

Door middel van spelen wordt de creativiteit van het kind gestimuleerd. Zo kun je denken aan het spelen met verscheidene materialen, zoals met water, klei, zand en papier. Maar ook leert het kind met andere mensen om te gaan, de wereld om zich heen verkennen en verschillende rollen aannemen.       

Spelen is ook erg goed voor de beweging van het kind, want tijdens het spelen zwaait het kindje met zijn armen en trappelt met zijn benen. Of wel, er wordt geoefend met allerlei verschillende spieren. Hierdoor wordt de motoriek van het kind steeds beter en na een tijdje zal hij in staat zijn om fijnere bewegingen uit te voeren. Ook leert het kind zijn lichaamsbeweging beter te beheersen door de lopen, rennen of springen.

spelmateriaal

Variëren

Een baby heeft een aangeboren nieuwsgierigheid en wil graag alles onderzoeken. Als ouder zijnde is het belangrijk om hier positief op te reageren en hem deze ontdekking te gunnen. Het beste voor het kind is om hem zoveel mogelijk gevarieerd spelmateriaal te geven. Laat het kind bijvoorbeeld lekker aan de slag gaan met water, zand en klei. Geef ook eens een kartonnen doos of blokjes etc. Geef het kind vooral de mogelijkheid te ontdekken. Schaf de leukste spulletjes aan of wees lekker creatief. In ieder geval, heel erg veel speelplezier!