Het verzorgen van een wond

absorberend verband

Het verzorgen van een wond kan intimiderend in de oren klinken. Als je plotseling een wond oploopt, of iemand in je omgeving assistentie nodig heeft, is het slim om goed voorbereid te zijn. Heb je bijvoorbeeld genoeg aan een pleister, of is absorberend verband nodig? 

Soorten wonden

Niet elke wond heeft dezelfde verzorging nodig. Een open wond, zoals een brandwond, heeft bijvoorbeeld echt een paraffine gaas nodig. Dit zorgt ervoor dat het gaasje van de pleister niet blijft plakken aan de wond. Zodra je de pleister namelijk wilt vervangen, trek je dus niet de nieuw gevormde huid weer open. Een schaafwond kan dan weer wel prima zonder paraffine gaasjes helen. Als je een wond tegenkomt die erg veel vocht verliest, zal je niet genoeg hebben aan een doorsnee pleister. Hier komt een extra absorberend verband goed van pas. 

absorberend verband

Stap voor stap

Voordat je begint, moet je goed je handen wassen. Het is belangrijk dat je een open wond altijd met schone handen en verbanden behandeld. Je wilt namelijk niet dat er vervelende bacteriën de wond binnendringen! Nadat je handen helemaal schoon zijn, is het tijd om de wond af te spoelen. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk viezigheid achterblijft. Dep de wond voorzichtig droog met een schoon gaasje. Nu moet de wond gedesinfecteerd worden. Hierna kun je de wond gaan afdekken.