Hoe geef je jouw carrièrewensen vorm?

Als mens zijn we geneigd ons te concentreren op wat we kennen en wat dicht bij ons staat. Dit kan in sommige gevallen nuttig zijn, maar is helaas niet altijd het beste idee. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is het verbreden van je horizon door andere mensen, plaatsen en ervaringen te leren kennen. In dit artikel gaan we bekijken hoe jij je horizon kan verbreden op het gebied van voldoening in je loopbaan. En dat doe je niet zomaar, want jouw carrièrewensen spelen een belangrijke rol bij het vinden van gelukzaligheid in jouw leven! 

Netwerken met andere mensen

Misschien is jouw eigen kijk op de voor jouw beschikbare opties wel iets te beperkt. Als dit het geval is,  kan het combineren van de perspectieven van verschillende mensen soms een breder perspectief creëren. Uiteenlopend onderzoek toont aan dat groepen, onder de juiste omstandigheden, een breder scala aan mogelijkheden kunnen creëren dan individuen. Probeer je daarom te mengen onder de mensen en op de juiste momenten, zoals op netwerkevenementen, zoveel mogelijk verschillende mensen praten over de loopbaanopties die zij overwegen. Dit kan een heel goede manier om je opties te verruimen!

Probeer om met zoveel mogelijk verschillende mensen te praten. Let wel op bij teveel gelijksoortige perspectieven, die je ook wel kunt zien als gemeenschappelijke blinde vlekken. De beste manier om dit te voorkomen, is door zoveel mogelijk verschillende standpunten te verzamelen terwijl iedereen zijn eigen scenario moet doordenken alvorens zijn standpunten te combineren. Een handige tip om dit te doen: ga op zoek naar wervingsbureaus in verschillende werksectoren, zoals via een uitzendbureau zorg, werktuigbouwkunde of maatschappelijk werk.

Overweeg het tegenovergestelde scenario

Als een optie bijzonder aantrekkelijk of dominant lijkt, vraag jezelf dan af: “Waarom is deze optie niet zo goed als ik dacht?”. Nadat je de aspecten van huidige scenario hebt belicht die minder gunstig zouden kunnen zijn, vraag jezelf dan: “Welke alternatieven zouden op deze gebieden beter kunnen zijn?”. Op deze manier krijg je een beter beeld over diverse werkmogelijkheden en kom je beter te weten of vacatures verpleegkundige of dan wel banen in de ICT misschien iets voor jou zijn! Zie het als een manier van “anders denken”, wat in diverse situaties een nuttige weerleggingstechniek kan zijn!