Hoe wordt een musical decor gebouwd?

Meestal associëren we musicals, theater en toneelvoorstellingen met de mooie outfits die ermee gepaard gaan, de acteurs, zang en dans. Een van de belangrijkste elementen van een musical is echter het decor, maar dit onderdeel lijkt zo vanzelfsprekend te zijn dat we het vaak vergeten. Voorheen waren deze achtergronden heel simpel, maar tegenwoordig worden ze steeds realistischer. Vroeger zag je vaak schilderingen als achtergrond, maar nu kun je alles maken, zelfs een Wc betonlook als je die ambitie hebt. Lees meer over decorbouw hieronder.

De evolutie van decorbouw

De decors en achtergronden van vroeger zou je saai kunnen noemen. Men was nog niet zo vindingrijk als nu en kon bijvoorbeeld nog geen heggen nabootsen of een Wc betonlook namaken. Vaak werden achtergronden geschilderd op een plat vlak. Realisme werd aangebracht door middel van natuurgetrouwe schilderstijlen. Na de jaren zeventig werden de decors steeds complexer. Het was nu mogelijk om stenen muren na te maken, een Wc betonlook te maken of planten te gebruiken. Ook werden er stellages gemaakt. Producenten bedachten voordat ze begonnen met de musical alvast wat voor sfeer hun stuk moest uitstralen.

Maquettes en prototypes

Eerst wordt er een maquette van het decor nagemaakt om te zien hoe het uiteindelijke decor eruitziet. Een maquette is een prototype van het decor: het is een verkleinde versie. Op deze manier kan de regie van de musical later nog aanpassingen in het decor maken zonder dat het nodig is een compleet nieuw decor te bouwen. Pas als het hele team dat meewerkt aan de musical tevreden is over het decor, kan deze in het groot worden gebouwd. Decors bestaan grotendeels uit ruwe materialen zoals kunststof, hout en papier-maché. Door met verschillende soorten licht te werken kun je hetzelfde decor voor meerdere scenes gebruiken.

Een podium lijkt op een afstandje groter dan hij in werkelijkheid is. De regie zet het decor daarom op een bepaalde manier neer om het podium groter en epischer te doen lijken.