Multiplex platen
Lees over multiplex, de voordelen en wat je ermee kan. Multiplex is te verkrijgen in verschillende diktes, en er zijn verschillende soorten multiplex zoals betonplex en OSB plaat. Multiplex platen hebben zich bewezen in de woning- en utiliteitsbouw, op een werf in de scheepsbouw, en al wat meer.
Splijten komt amper voor
Het is mooi om te zien hoe multiplex gemaakt wordt. Machines ‘schillen’ een boom, en zo verkrijgen ze in de fabriek dunne laagjes hout. Deze laagjes worden om en om opgestapeld met lijm ertussen zodat de nerven haaks op elkaar staan. Hierdoor komt het splijten van hout amper voor, want splijten is altijd met de nerf mee. Ook het kromtrekken van het hout zal niet snel gebeuren. Hoe precies de verschillende kwaliteiten gemaakt worden is lastig te omschrijven, maar bij betonplex is het gelamineerd, het heeft een gladde laag. OSB plaat is gemaakt van snippers hout en met lijm samengeperst. Het bewerken gaat eenvoudig. Met een decoupeerzaag kun je in bochtjes zagen, met een handzaag juist keurig nette recht zaagsneden, en met een speedboor gaten maken. Mocht het een flinke klus zijn dan is een cirkelzaag een uitkomst omdat het sneller werkt dan een handzaag.
Alleen de dikte is niet aan te passen
Met multiplex platen kun je creëren wat je wil. Een leuk meubeltje in de vorm van een kast of tafel, een bloembak of bankje, jij hebt de keuze. Zoiets als een bloembak is eerst van vurenhout een constructie maken en dat bekleden met multiplex. Daarna in de grondverf en aflakken, en het gaat lang mee. Enkel je moet vooraf veel inschatten. De prijsverschillen zijn groot, en de dikte moet je vooraf bepalen, want deze is later niet meer aan te passen. Als het om het maken van een meubel gaat, dan kun je nog uitwijken naar MDF platen, maar dat is niet sterker dan multiplex. Het is echt een alternatief. Online zijn de prijzen per vierkante meter te vinden waardoor je het makkelijk kan vergelijken, vooral het prijsverschil tussen mahonie multiplex en OSB plaat is gigantisch groot.