Onkruid vergaat niet, Brons wel

sculptuur brons

Een beeld, fontein of kunstwerk in je tuin hebben staan geeft uiteraard een nieuwe indruk aan je tuin. Toch mag het onderhoud van een sculptuur van brons niet onderschat worden en is het verstandig om twee keer na te denken voordat je er een aanschaft.   

De houdbaarheid van bronzen kunst

Een standbeeld blijft meestal overeind staan en behoudt zijn pracht door weer en wind. Een bronzen beeld is zeker bestendig tegen de kou, maar kan op de lange termijn veranderen wanneer het vaak wordt blootgesteld aan de regen. Waarschijnlijk ben je wel eens een standbeeld tegengekomen dat een meer groene dan metalige kleur heeft. Dit is het gevolg van een proces dat oxideren heet. 

sculptuur brons

Bevorder de houdbaarheid

Er zijn gelukkig middelen die de houdbaarheid van bronzen beelden kunnen bevorderen. Zo is het aanbrengen van beschermende wax of lak meermaals per jaar met behulp van een kwast dé manier om je bronzen kleur langer te behouden. Mocht je geen uitblinker zijn in het onderhouden van beelden, bestaan er ook beelden die zowel tegen de kou als regen kunnen. Deze sculpturen zijn gemaakt van bijvoorbeeld marmer, clayfibre of gietsteen. Ijzeren beelden vallen in principe ook onder de beelden die tegen de regen en kou kunnen, maar dan moet dit beeld wel gelakt of geverfd zijn om roest te kunnen voorkomen.