oorkap

Wat versta je onder oorkap? Waarschijnlijk vraag je je af waar het precies voor bedoeld is, aangezien het een best breed begrip is en je nooit precies weet wat het inhoudt. Eigenlijk is het vrij simpel: oorkappen gebruik je om je gehoor te beschermen. Echter kun je dat op verschillende manieren doen. Zo heb je oorkappen die je in je oren kan doen, maar ook als een koptelefoon kan dragen. Ook heb je oorkappen die wat meer technisch voorzien zijn. Er zijn modellen die elektronica bevatten, waardoor je toch goed kan communiceren, een radiofunctie hebt en zelfs op bepaalde frequentie hoogtes kan focussen die wel of niet door gefilterd moeten worden. 

oorkap

Belangrijke functies en eigenschappen van oorkappen

Om in detail te gaan wat een oorkap doet, kan het volgende onderbouwd worden. De functies daarvan zijn: Het natuurlijk dempen van geluid, het creëren van stilte voor betere concentratie en het luisteren van muziek. Vaak worden oorkappen gebruikt op schietbanen, waar je gehoor blootstaat aan enorme decibelhoogtes. 

Verder kun je oorkappen in twee verschillende categorieën verdelen: actief en passief. Passieve oorkappen zijn eigenlijk beperkt voor alleen het dempen van het geluid door je oorschelpen af te sluiten. Actieve oorkappen hebben wat meer functies zoals radio, communicatie en een elektronisch filter.