TCVT-certificaat, wat is het en waar is het voor?

tcvt certificaat

TCVT is de afkorting van (stichting) Toezicht Certificatie Verticaal Transport. Het TCVT certificaat is verplicht voor machinisten van een mobiele kraan, torenkraan, mobiele torenkraan, funderingsmachine, autolaadkraan, grondverzetmachine en verreiker. TCVT is door het werkveld verticaal transport opgericht met als doel het beheren en onderhouden van keurings- en certificatieschema’s. 

Voor machinisten

Machinisten die hijswerkzaamheden in Nederland uitvoeren, moeten in het bezit zijn van een TCVT-certificaat voor de betreffende machine. Dit geldt ook voor machinisten van funderingsmachines. Het bezit van TCVT zorgt ervoor dat alleen machinisten die bekwaam zijn, hijswerkzaamheden mogen uitvoeren. Buitenlandse machinisten die in Nederland willen werken, moeten ook in het bezit zijn van een TCVT-certificaat of TCVT RA Registratie.

TCVT-certificaten zijn maximaal vijf jaar geldig en daarna kan er een nieuwe worden aangevraagd als er voldoende praktijkervaringen zijn opgebouwd.

Persoonsregister

Alle personen met een TCVT-certificaat, krijgen een uniek TCVT-registratienummer. Via het TCVT-personenregister kunnen bijvoorbeeld opdrachtgevers controleren of een certificaat nog geldig is van de betreffende persoon. Als mensen die geen geldig TCVT-certificaat hebben bijvoorbeeld een funderingsmachine gaan besturen, kan dit voor ernstige gevolgen zorgen als ongelukken. Het is dus erg belangrijk dat dit goed bijgehouden wordt voor de veiligheid.