Tekenaar kabels en leidingen als beroep?

tekenaar kabels en leidingen

Als een tekenaar kabels en leidingen heb je veel verantwoordelijkheden. Je bent onder anderen verantwoordelijk voor de logistiek achter veel dingen die huishoudens en belangrijke gebouwen runnen: namelijk kabels en leidingen! Zonder kabels en leidingen zou onze wereld niet bestaan zoals deze nu bekend is. Kabels en leidingen worden namelijk gebruik voor afvoer, maar ook toevoer in sommige gevallen. Daarom is het zo belangrijk dat alles goed is aangelegd, en wie kan dat beter doen dan een tekenaar kabels en leidingen? Zodra je een opleiding die hieraan vooraf gaat goed hebt afgerond, kun ook jij als tekenaar, ontwerper, ga zo maar door, door! 

tekenaar kabels en leidingen

Hoe en wanneer?

Wanneer je als tekenaar kabels en leidingen aan de slag wilt, moet je aan een aantal eisen voldoen. Je moet voldoende kennis hebben over grond en de specifieke plekken en eigenschappen van bepaalde grond. Dit klinkt misschien vreemd, maar als leidingen en kabels ondergronds worden aangelegd, moet je toch een beetje weten met welke risico’s je te maken hebt. Daarom moet je kennis hebben over de grond (en voor kabels in huizen, ook materiaal van muren en staat van een huis of deze voldoende is of niet). Maar wat ook heel belangrijk is: je weet waar je mee bezig bent als je te werk gaat met kabels en leidingen, en je weet precies waarvoor je werkt. 

Welke eisen zijn nodig?

Naast kennis over grond en omgeving van waar je de kabels en leidingen wilt aanleggen, zal je ook zeker moeten weten wat de techniek achter de kabels en leidingen zijn. Je kan niet zomaar aan de gang gaan, denkende dat je die dingen snel in de grond stopt. Je moet zorgvuldig te werk gaan, omdat er anders grote veiligheidsrisico’s zijn. Via sites als abc-professionals.nl kan je meer informatie over dit soort beroep vinden. Op de site kan je zowel vacatures vinden als mogelijkheden om als bedrijf gematcht te worden met een tekenaar kabels en leidingen.