ptss herstellen

PTSS Staat voor Posttraumatische Stress Stoornis. Het is een psychische aandoening die ontstaat als gevolg van een heftige situatie of situaties. Denk daarbij aan het meemaken van oorlogen, seksueel misbruik, huiselijk geweld of zware verkeersongevallen. De symptomen van PTSS zijn herinneringen in de vorm van nachtmerries of flashbacks, ernstige prikkelbaarheid en slaapstoornissen of hoge gevoeligheid voor prikkels zoals irritatie en hevige schrikreacties. Uiteindelijk kunnen deze symptomen zich ontwikkelen tot een klinische depressie. 

Is PTSS te genezen?

Gelukkig is ptss niet een permanente stoornis en kun je door middel van therapie ptss herstellen. ptss kan ook uit zichzelf verdwijnen maar er wordt aangeraden om bij symptomen meteen contact op te nemen. Hiervoor kun je onder andere terecht bij Marnes GGZ. 

ptss herstellen

Welke behandelingsmethodes worden er gebruikt?

Bij het behandelen van ptss wordt vaak gebruik gemaakt van psychotherapie, hierbij wordt de patiënt blootgesteld aan de herinneringen van de traumatische gebeurtenis. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van cognitieve gedragstherapie, aanleren van juiste relaxatie technieken of relatietherapie indien dit van toepassing is. Elk ptss geval is verschillend en daarom wordt er tijdens een intake gesprek een behandeling op maat samengesteld.

Om de symptomen van angst te onderdrukken worden ook vaak medicijnen zoals slaapmiddelen en antidepressiva voorgeschreven. Daarnaast is aangetoond dat bij mensen met ptss een tekort aan de kalmerende stof anandamide is gevonden. Deze cannabinoïde stof is terug te vinden in cannabis en dit kan verklaren waarom veel ptss patiënten baat hebben bij cannabis.