Welke warmteklasse moet je kiezen voor je dekbed?

Welke warmteklasse je nodig hebt heeft te maken met zowel het seizoen waarvoor je het dekbed nodig hebt en je persoonlijke voorkeur. Maar hoe moet je de keuze dan maken? En welke warmte klasse moet je dan kiezen? Misschien heb je daar hulp bij nodig en in dit artikel lees je hoe je met die keuze omgaat. Je zult eerst leren wat alle warmteklassen zijn en wat de eigenschappen zijn en vervolgens kun je gaan kijken hoe je dit gebruikt bij je keuze.

Winter

De warmteklassen zijn verdeeld per seizoen, echter is het voor de winter een ander verhaal. Er is namelijk een verdeling van twee soorten dekbedden. Namelijk de normale winterdekbedden en Winter+ dekbedden, dit zijn warmteklassen 1 en 2. De voornaamste verschillen zijn dat de dekbedden van Winter+ vaker een stuk dikker zijn en echt bedoeld zijn voor de strengste winters. De vullingen die gebruikt worden bij winterdekbedden zijn bijvoorbeeld wol of dons. Een donzen dekbed isoleert goed en zorgt ervoor dat de warmte goed vast blijft zitten. Hierdoor is deze vulling ideaal voor winter dekbedden. Heb je het ‘s nachts dus snel koud of slaap je graag onder een dik pak dekens, dan kun je goed kijken naar winterdekbedden.

Zomer

Als er winterdekbedden zijn, dan zijn er natuurlijk ook zomerdekbedden. Dat is dan ook de laatste warmteklasse; het Zomerdekbed. Deze dekbedden zijn dunner dan alle andere warmteklassen en daardoor perfect voor warme zomerdagen. Dit geldt helemaal voor mensen die ’s zomers onder welke voorwaarden dan ook onder een dekbed willen liggen, een zomerdekbed is dan een goede oplossing. De vullingen die hiervoor gebruikt worden zijn bijvoorbeeld bamboe, katoen en andere lichte materiaal.

Gulden middenweg 

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een dekbed dat geschikt is voor elk seizoen. Dat wil zeggen dat deze dekbedden warm genoeg zijn voor tijdens winternachten en koel genoeg voor de zomer. Dit is ideaal voor mensen die liever één dekbed in huis willen hebben. Een 4-seizoen dekbed is daarom absoluut praktisch. Er worden veel verschillende vullingen gebruikt bij dit type. Maar een veel voorkomende is synthetische vulling, deze vulling kun je namelijk wassen in een wasmachine.

Kiezen 

Het kiezen kun je dus het beste doen op basis van jouw slaapgedrag. Heb je het snel koud? Dan zal je natuurlijk moeten kijken bij de warmere warmteklassen. Lig je graag onder een lichter dekbed? Kijk dan bij zomerdekbedden of 4-seizoensdekbedden.